Lássuk, mik azok a szempontok, amiket érdemes figyelembe venni egy helyszín kiválasztásánál, hogy mindenki megtalálja a számára tökéleteset.

Az esküvő időpontjának, valamint a meghívottak körülbelüli létszámának meghatározása után az esküvőszervezés első lépése a megfelelő helyszín keresésével kezdődhet.

Elég a hely?

Egyértelműnek tűnik ugyan, de mindenképpen győződjünk meg róla, hogy elegendő hely áll majd rendelkezésre a meghívni kívánt vendéglétszám számára. Lehet, hogy ránézésre elegendőnek tűnhet egy üres terem, de gondoljunk csak bele, hogy be lesz építve az asztaloktól kezdve a székekig a bár, a büfésarok, a zenekari színpad vagy a Dj pult és természetesen a tánctérről se feledkezzünk meg. Ha van rá lehetőség, érdemes olyankor is ellátogatni a kiszemelt helyszínre, amikor egy hasonló létszámú esküvőt tartanak ott.

Privát szféra

Egy esküvő megrendezésére számos helyszín adhat lehetőséget. Ha esetleg nappali rendezvényben gondolkodunk nyilvános, szabadtéri helyszínen, például tengerparton, vízparton vagy akár egy kerthelyiségben, számolnunk kell azzal, hogy akár arra járó emberek is szemtanúink lehetnek, fotózhatnak, vagy gratulációval kedveskedhetnek nekünk. Ha ezt valaki nem szeretné, akkor érdemes keresni egy alternatívát, mely több privát szférát ad, mint például egy magántulajdonban lévő kastély vagy akár golf pálya.

Ám a privát szféra fenntartása nem csak a nyilvános, szabadtéri esküvők esetében lehet fontos, hanem ugyanúgy zárt terűek esetében is. Manapság már több olyan helyszín is van, ahol egy napon nem csak egy, de több esküvőt is megrendeznek. Ez nem feltétlenül lehet gond vagy zavaró, de mindig érdemes letisztázni már az elején a helyszínnel.

Világítás, fények

A világítás és a fények teljesen feldobhatják, vagy épp elronthatják egy helyszín hangulatát, varázsát. Érdemes nagyon ügyelnünk arra, hogy milyen világításunk lesz majd az esküvőn. Figyeljünk arra, hogy éjszaka ne legyen túl homályos a szoba, külön legyen világítása a bejárati résznek, a vacsora résznek, illetve a táncparkettnek. Ha szabadtéren lesz az esküvő kérdezzünk rá, hogy lesz e lehetőség gyertyákat vagy egyéb világítást felállítani.

Megfelelő színpaletta

Amennyiben egy olyan helyszínt választunk, ahol már alapból van némi dekor, akár olyan is, amit nem mozdíthatunk el, érdemes figyelni arra, hogy ez egyezzen a mi általunk elképzelt dekorációkkal, színvilággal is. Ez különösképp igaz lehet egy kastélyban vagy régi épületben tartott esküvők esetében. Ügyeljünk arra, hogy a falak, szőnyegek, függönyök stílusa, színe ne ütközzön az elképzeléseinkkel vagy hangulatunkkal.

Egy tavaszias, vidám, üde hangulatú esküvőre kiváló választás lehet a pasztellszínek használata. Ugyanígy egy vintage stílusúra, ahol a bézs, a halvány lila vagy rose gold tökéletesen fog mutatni. Egy klasszikus vagy elegáns esküvő esetén egy semleges színű vagy feketén-fehéren elegánsan feldíszített szoba tökéletes választás lehet.

Áramforrás

Mindig érdeklődjük meg a helyszíntől, hogy van-e elegendő és megfelelő áramforrás a helyiségben. A zenekar, a fények vagy lámpák esetében ez nagyon fontos pont. Különösen fontos lehet ez olyan helyszínek esetében, ahol ritkán tartanak esküvőket, rendezvényeket.

Akusztika

Ha a helyszín, vagy terem melyben leszünk túl visszhangos ez gondot jelenthet a zenekar számára, illetve a vendégek is nehezen fogják egymást hallani.  A burkolólap vagy fa padló erősíti a hangokat, míg a vastag szőnyeg elfojtja őket. Amennyiben van lehetőségünk arra, hogy megtekintsük a helyszínt egy rendezvény során, erre a pontra is figyeljünk.

Parkolóhely

Érdemes erre is kitérni a helyszínnel való egyeztetés során, pontosan hány parkolóhely áll majd rendelkezésre a vendégek számára, illetve hol. Ha a parkolás problémát jelent, gondolkodjunk el alternatív megoldásokon. Például buszokkal vagy kisteherautókkal is szállíthatjuk a vendégeket a helyszínre.

„B” terv

Nagyon fontos, hogy mindig legyen egy „B” tervünk arra az esetre, ha szabadtéri rendezvényünk lesz. Hiszen az Anyatermészet mindig közbe szólhat. Ám ha ezt már a legelején megbeszéljük, hogyan és milyen módon tudjuk a lehető leggyorsabban átrendezni a „terepet” egy fedett vagy esetlegesen zárt helyiséggé, nem fog semmilyen fennakadás vagy probléma adódni.

Mosdók

Kevésbé tűnik fontosnak, de mindenképpen ellenőrizzük a helyszínbejárás során a mosdók állagát, állapotát, valamint, hogy elegendő-e a vendéglétszámhoz viszonyítva. Szintén kérdés lehet babákkal érkezőknek, hogy van e pelenkázó, illetve ha szükséges, mozgássérültek számára kialakított helyiség.