Vannak olyan országok, mint pl. Amerikai Egyesült Államok, vagy India ahol szinte már tradíciónak számít az eljegyzési vacsora, vagy esetleg party. Magyarországon egyelőre még nem terjedt el túlzottan ez a szokás, de lássuk mit is kell róla tudni, ha esetleg Ti is úgy döntenétek, hogy ilyen keretek között is megünnepelnétek a szerelmeteket.

Az eljegyzési ceremónia egy olyan esemény, ahol a pár eljegyzését hivatalosan szokás megünnepelni a közeli család és barátok társaságában. Általában az eljegyzést követően 1-3 hónappal szokás megtartani. A ceremónia lehet egy vacsora vagy éppen csak ebéd, ahol a két család tagjai még jobban megismerhetik egymást. Ilyenkor többek között hagyomány az is, hogy a vőlegény egy hivatalos „nyilatkozatot” tesz jövőbeli szándékairól a menyasszony és családja felé. Összeszedtem Nektek néhány dolgot, amire érdemes odafigyelni egy ilyen esemény megszervezésénél.

Helyszínválasztás

Hagyományosan a menyasszony családjánál szokás összegyűlni és fogadni a meghívottakat, illetve a vőlegény családját. Természetesen előfordulhat, hogy hely szűkében erre nincs lehetőség, így egy étteremre is eshet a választás. Egy ilyen ceremóniára nem feltétlenül szükséges túlzott dekorációt készíttetni. Amennyiben étteremben lesz az esemény egy ízléses csokor az asztal közepére, vagy a pár elé, tökéletesen megfelel. Esetleg a székekre szintén 1-1 apróbb virágdíszítés.

Szolgáltatók

Az eseménnyel egybekötve lehet elkészíteni a jegyes fotózást is. Érdemes már azzal a fotóssal együtt dolgozni, aki már az esküvőre is a kiválasztott lehet, így máris kaphattok egy betekintést a munkájába. A hagyományok szerint, miután megérkezik a család és barátok, majd elfoglalják a helyüket, a menyasszony ekkor még nem jelenik meg. Őt úgy szokás egy ceremónia mesternek felkonferálni, illetve bevezetni a tömegbe.

Ételek és italok

Természetesen mindenkinek lehetősége van eldönteni, és esetlegesen az étteremmel egyeztetni milyen ételeket, italokat szolgáljanak fel az ebéden vagy vacsorán. Ezt lényegében a rászánt büdzsé határozza meg. Én személy szerint svédasztalos formában ajánlom az étkezést, mert az a legpraktikusabb egy kisebb vendéglétszám esetében és attól sem kell tartani, hogy esetleg nem mindenki szereti vagy éppen eheti az étel allergia/érzékenysége miatt azt a menüt, amit elé tesznek.

Ajándék

Az eljegyzési ceremóniára elegendő egy apróbb ajándékkal készülni a meghívottaknak. Például egy üveg bor, pezsgő vagy akár egy gravírozott pohár. Sámiképpen sem szükséges nagy összegeket költeni, készpénzt ajándékozni. Ezeket az esküvő napján szokás adni.

Öltözködés

Nincs kimondottan előírt öltözködési protokoll, de érdemesebb egy formálisabb öltözetben megjelenni. Ezt leginkább a helyszín határozza meg. A menyasszony azonban már bátran megjelenhet egy fehér ruhában, ezzel is kiemelve magát a vendégek közül, illetve a vőlegény is felvehet egy világosszürke öltönyt.